Deň 20 & deň náučný


Druhý deň osláv 870tich narodenín Moskvy dopadol skvele.

Mesto sme obišli a celý deň sme strávili v múzeách, ktoré boli počas osláv zadarmo.

Navštívili sme:
- Múzeum kozmonautiky,
- Múzeum Gulagu,
- Puškinove múzeum.

Neviem povedať ktoré bolo najlepšie, každé bolo úplne iné.

Ale ak by som teda musela tak asi Múzeum Gulagu.
Bolo nové, moderné, využívalo technológie a celková atmosféra bola taká smutno-pochmúrna, presne tak aby si návštevníci uvedomili čo sa tam dialo. Malo "dejovú líniu" kde sme sa postupne dozvedeli všetko od začiatku až po to ako sa snažili ľudia prispôsobiť svetu "po práci" v Gulagoch. Dokonca mali miestnosť, kde mali knihy ľudí čo tie hrôzy prežili čo je skvelá inšpirácia na čítanie ale bohužial 99% boli v ruštine.

Múzeum kozmonautiky nebolo až tak logicky rozložené, všetko bolo všade a veľa informácii bolo iba v ruskom jazyku čo je velká škoda. Ale zasa sme videli vypchatú Lajku, odev čo mal na sebe Collins na mesiaci a samozrejme som sa mohla ako hrdá Slovenka popýšiť Ivanom Bellom.

Puškinove múzeum bolo veľmi podobné Tretiakovskej galérii. Dominovali jej obrazy od holandských maliarov, ktorí mali nejakú zvláštnu úchylku na tučné nahé deti a ženské prsia a samozrejme náboženská tématika, tentokrát aj katolícka. Najviac nás však zaujala časť o Egypte kde boli šperky, sarkofágy a rôzne sošky ľudí, ktorých telá boli anatomicky presnejšie ako tie z 10-16 storočia.














Instagram

@zuzankita.k